Vissers kerstlichtshow

Alles over de kerstlichtshow

Ontelbare ledjes en meters kabel in achtertuin: jaarlijkse kerstlichtshow in Veldhoven

Gewoon aan beginnen, dacht ik bij mezelf toen ik in 2008 op internet een filmpje zag van een kerstlichtshow. Ik kende het niet en niemand in de buurt deed zoiets. Na wat rondsnuffelen op Amerikaanse fora heb ik de benodigde spullen laten overkomen en in 2009 hield ik mijn eerste show.

Trok het eerste jaar al 850 bezoekers, vorig jaar telde Vissers Kerstlichtshow maar liefst 5.000 kijkers. De jaarlijkse opbouw starten we op 1 november, met hulp van mijn vader, schoonvader en een oud-buurtgenoot. Na het opbouwen volgt het aansluiten van de lampjes en dat moet natuurlijk heel nauwkeurig gebeuren. Tegenwoordig gebruik ik heel veel LED. Aantallen hou ik niet meer bij en de kabellengtes zijn eindeloos.

De muziekkeuze is al in de zomermaanden gemaakt. Terwijl veel landgenoten een duik in het water nemen, duik ik dan in mijn voorraad kerstnummers op mijn laptop.

Uit duizenden nummers selecteer ik er vijftig. Met een collega van ASML maak ik daarvan een mix die zo’n vijftien minuten duurt. Dan start het programmeren om licht en geluid op elkaar af te stemmen. Ik ben heel blij dat ik hierbij sinds vorig jaar hulp krijg van twee buurtgenoten.

Het plein achter ons huis is vorig jaar door burgemeester Jack Mikkers omgedoopt tot het Kerstlichtshowplein. Als de weergoden geen roet in het eten gooien, wordt het bezoekersaantal van vorig jaar weer overtroffen.

En veel kijkers geven een bijdrage voor het goede doel dat Visser met zijn lichtspektakel steunt. Het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven kreeg vorig jaar een donatie van 1.666 euro.

De show aan de Zevenberg in Veldhoven is vanaf 6 december tot en met 1 januari dagelijks te zien om 18.30 en 20.00 uur.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het ED

vrijwilligers

De kerstlichtshow is vooral ontstaan door een soort uitdaging met de techniek aan te gaan. In de trend van: "Dat moet ik toch ook kunnen" is deze hobby een beetje uit de hand gelopen.

Gelukkig krijgen we de laatste jaren steeds vaker vrijwillig hulp aangeboden door mensen uit de buurt, omgeving of zelfs van verder weg. Het is alleen maar fijn dat dit gebeurt, want vele handen maken licht werk.

Zonder iemand ook maar tekort te doen, wil ik in het bijzonder een paar vrijwilligers met naam noemen:

Marcel
Een ex-achterbuurman, welke standaard vanaf 1 november komt helpen opbouwen omdat het dan een Belgische nationale feestdag is. Een logistieke aanpakker, welke ook zeer structureel kan opruimen en dat is reuze handig.

Hans
(Schoon)vader van de familie, welke ook graag een paar vrije dagen/weekenden wil opofferen om er een prachtige show van te maken. Niet praten, maar doen! Een echte doorzetter.

Jochum
(Schoon)vader van de andere kant van de familie, welke in de meest barre weersomstandigheden met verkleumde vingers gewoon door gaat met aansluiten.

Axel
Onze buurjongen, welke sinds dag 1 van Vissers Kerstlichtshow bijna dagelijks te vinden is tussen het publiek om vooral technische uitleg te geven over de shows. Ook maakt hij graag filmpjes van de show, waaronder jaarlijks een mooie totaalvideo. Tevens is hij het technisch brein achter deze site en is hij daar erg handig in. Dit jaar heeft Axel ook twee nummers geprogrammeerd.

Ilona
Een buurtgenoot, welke zeer handig is met stroom. Zij kan alle 30.000 lampjes ondertussen bijna blindelings aansluiten. Tot op heden hebben we nog geen kortsluiting door haar toedoen gehad.

Niels
In 2012 is kwam Niels vragen of hij misschien mee mocht helpen de show op te bouwen. Nou natuurlijk en ook dit jaar heeft hij al de nodige steentjes bijgedragen. Hij is zeer handig en structureel. Het moet bij hem gewoon goed zitten. Geen half werk.

Toine
Een collega van ASML, wie de afgelopen jaren de kerstlichtshow heeft voorzien van geweldige kerstmuziek-mixen. Door zijn drumervaring, sluiten de nummers naadloos op elkaar aan. Een paar avonden monteren en de muziekmix is gemaakt.

Peggy
Peggy komt ook uit de buurt. Zij helpt al een paar jaar mee om sommige stukken van de show te programmeren. Erg creatief en daardoor kunnen we allemaal genieten van de meest fantastische lichspektakels.

Will
Nog een buurtgenoot welke vaak klaar staat als het nodig is. Een jaar lang glühwein-serveerder geweest, maar ook een zeer handige hulp in tijden van 'nood'.